Skrevet til minde vores elskede Shetlænder Fuzzy

Forfangenhed / Founder


Forfangenhed dræber tusinder af heste hvert år og efterlader endnu flere i en gråzone af smerte og sygdom - mange gange uden vi opfatter det, da en hest er god til at skjule sin smerte.

Jeg skriver denne artikel, fordi vi måtte aflive vores elskede Shetlænder Fuzzy på 10 år, med kronisk forfangenhed - fordi vi dengang ikke vidste nok om sygdommen, årsager og helbredelse.

Æret være hans minde - han var en tapper lille hest !

Vi der er betagede af naturheste, som Shetlændere, Gotlandsruss, Islændere, Fjordheste m.fl. forstår ikke altid deres naturlige behov, men holder dem som malkekøer, hvilket de lider under og i længden dør af.

Vi skal omgående ændre disse hestes levevilkår, så de lever som de er skabt til, i overensstemmelse med deres sande natur !

Derfor vil jeg tale i klart sprog, ud fra den sidste nye viden om sundt hestehold, med en kalkuleret risiko for, at få den ½ hesteverden i Danmark på nakken.

Vi må se bort fra vores dovenskab og beslutte os for, at holde heste på, en for dem naturlig måde, under hensyntagen til deres sande natur og helbred - alt andet er dyrplageri !

Processen begynder i vores (ejernes og brugernes) egne hoveder, med en proces der radikalt skal ændre vores opfattelse, i retning af et holistisk syn på naturligt hestehold!

Hestehold med et helhedssyn på heste !

Foto af Flygar & Djumper

Hvordan undgås forfangenhed?

Naturhestene har krav på et rigtigt hesteliv med, en konstant og livslang diæt bestående af naturligt foder, som består af godt hø, der gives i en slow feeder samt urter og evt. lidt frisk frugt. 
Hestene skal også have masser af muligheder for at vandre i en pp (Paddock Paradise) eller på store arealer hvor de kan skabe deres egne vandrespor og rutiner og hvor de skal lede efter den smule skrub-græs og urter der er at finde.
Hesten skal leve et liv uden evindelige tilskud med diverse  kemikalier og pesticider i enhver form.
Hesten skal helst vandre over alle typer underlag på sine bare hove, som den er skabt til fra naturens hånd.
Hesten skal have adgang til læ og ly i alle døgnets timer samt frisk vand - gerne ved et vandhul hvor de kan nyde deres vandhuls-adfærd (waterhole behavia).
Hesten må aldrig få adgang til større mængder grønt græs - nogensinde !
Hesten må ikke opbevares i en stald i unaturlig lang tid, men skal tilbringe hovedparten af døgnets timer i frisk luft, så den kan
bevæge sig og vandre frit.
Hesten må ikke hel-fodres med fancy hesteblandinger, men med godt hø som hovedfoder.
Hvis hesten har brug for lidt ekstra kraft til hårdt arbejde, så kan man øge mængden af den müsli-blanding man evt. bruger.
Hestens vægt bør kontrolleres
med et vægt-målebånd 1 gang om ugen (øjet vil gerne snyde).
Fastsæt en idéalvægt så hesten altid er i topform.
Trim hestens hove hver 3 - 6 uge efter behov. Nogle heste passer selv deres hove og behøver kun sjældent at blive trimmet, - andre fx Shetlændere skal trimmes oftere. 
Ikke jernsko (den tid er forbi) eller andre invasive såler - hvis hesten har behov for det eller skal have en sygesko på efter ordination eller skade kan man bruge Boots.
Hvis heste lever som beskrevet er det meget usansynligt, at de bliver forfangne af deres levevis, men de kan blive det af stress.

Skab et forfangen-frit miljø.

Det ideelle miljø for en naturhest er, at efterligne de vilde hestes liv så meget som mulig og hestene vil reagere meget positivt, selv under meget små forhold.

Brug den plads du har !

Se på tegningen med en Padock Paradise omkring en meget lille mark på ca. 150 x 100 m - bare det, at hestene kan vandre vækker deres naturinstinkt og vi vil snart se vores heste på den evige vandring rundt i Padock Paradise, som deres sande natur byder dem.
Vi vil se en normal og naturlig socialisering, med et harmonisk hieraki.
Det en hest er skabt til, er en højlands-ørken type, med sparsomt tørt græs og diverse vilde urter.
Hvis en vild hest kommer på grønt græs, bliver den straks forfangen.
I en Padock Paradise vil hestene snart slide græsset væk, så de kun har lidt at nippe til i siderne, på deres vandring.
Når de bliver rigtig sultne vandrer de rundt til deres slowfeeder og æder lidt hø - og så vandrer de igen.
Vores heste går mange omgange om dagen (ca. 25 km) og hvis vi lukker af til Padock Paradise, står de og er ulykkelige til vi lukker op igen. 
Hvis hestene bliver lukket ud på en græsmark står de stille, og græsser som køer !

Forskelligt underlag !

Hvis vi kan skabe et underlag med forskellig belægning, er det ideelt. Ved vandhullet eller vandkarret må der gerne være lidt mudret så hovene bliver fugtet, så lad bare vandet løbe lidt over. Strækninger med hård jord og grus og ral er fint og der skal helst være et område med sand som hestene kan rulle sig i - så sparer vi dyre plejemidler.

Hvor meget plads ?

En vandregang kan være mellem 5 - 8m bred, med lidt større holdepladser, f.eks. under nogle træer eller ved huse hvor der læ og ly.
Hestene nipper til det græs der gror langs siderne på deres vandring og det er urtoligt hvor lidt der skal være for, at de er glade efter formlen: Nippe x vandring
= Lykke ! 

Den forfangne hest.

Når ulykken er sket, skal den den forfangne hest leve helt på samme måde, men her skal ALT grønt græs fjernes !

Med ret hovpleje + hø og vand - bliver den snart rask igen og SKAL leve resten af sit liv i Padock Paradise uden grønt græs
- som alle andre sunde heste !

Hvis man har en forfangen hest skal den ikke skilles fra flokken, men flokken skal leve som den skal - nemli´på den naturlige måde.

Den gode nyhed: Den forfangne hest kan, after helbredelse og naturligt hovpleje (uden jernsko) leve med flokken, på meget lidt skrubgræs, men med meget motion og vandring i Paddock Paradise !

"En hests sjæl er ligesom en roses duft - forsvinder den, vender den aldrig tilbage"

Fodringstid - eller ikke ?

I et naturligt frit liv, vil heste bruge det meste af døgnets timer på, at nibbe lidt af det ene og det andet, i meget små mængder.
De vandrer langsomt af sted, time efter time, 20 timer i døgnet med hovederne nede for at nippe og finder ikke et stort måltid- det findes simpelthen ikke.
For at få det de behøver, må de arbejde for det - med naturlig vandring - og selv da, finder de kun ganske lidt ad gangen.
Naturen har indrettet det sådan, at hestens krop og funktion er designet til, at komsumere relativt små mængder foder ad gangen, spredt over 16-18 timer - dag efter dag,
Ved at studere de vilde heste, forstår vi bedre hvorfor tam-heste er disponeret til forfangenhed - de får nemli´ måltider - som vi mennesker.
Heste er ikke designet til at æde så stor en mængde ad gangen, som der skal til for at dække deres naturlige behov:
De får ofte vitamin og mineralkoncentrat, hvad enten de har behov for det eller ej, korn eller forskellige blandinger af korn / hø / vitaminer + supplement af biotin for hove ect. Mange af produkterne er blandet med melasse og/eller olie - 3 gange om dagen.

Man kan selv blive helt syg af, at læse om alt det, ens heste ´har behov for´!

Hesten har kun én lille mave, der ikke er beregnet til måltider, men de har behov for små mængder over lang tid, med et højt fiberindhold for at holde balance i deres microflora i maven.
Hvis man fodrer i måltider bliver hesten fed og det paradoksale er, at det er nødvendigt at fodre mere (hø) over lang tid for at få hesten til at tabe sig.

Det er kendt, at fede heste er særlig disponerede for at få forfangenhed !

Konklusion:
Heste skal ikke have måltider men have adgang til godt hø/halm, mineraler, salt og vand hele døgnet og ikke meget andet !